Close
Menu
Member Login Membership Submit Information
26 Feb 2024 - 16 Syaaban 1445 Subuh 5:58 Syuruk 7:15
26 Feb 2024 - 16 Syaaban 1445 | Subuh 5:58 | Syuruk 7:15 | Zuhur 13:19 | Asar 16:33 | Maghrib 19:21 | Ishak 20:30
Support Our Efforts
Sponsor us to continue building IslamicEvents
Views: 2648

KEWUJUDAN MAKHLUK SEBELUM NABI ADAM (PERCUMA) - 1 tempat kosong

[Event has ended]
Sun, 14 April 2019, 10:00 AM - 11:30 AM | Malay
970 Geylang Road,Tristar Complex
Al Fahmy Services
Habib Syed Nasir Omar Assagoff

Fees: Free

PERCUMA!PERCUMA!PERCUMA!
DAFTAR SEKARANG : 6909 7311/ 8157 8385/ 8795 6970

Siapakah Makhluk Pertama Yang Wujud di BUMI?!

Kita sedia maklum bahawa Nabi Adam merupakan manusia pertama yang diciptakan, kemudian diikuti kaum Hawa. Hal ini diceritakan secara jelas dalam AL-Quran. Walaubagaimanapun, daripada segi saintifik, bukti sains telah menunjukkan terdapat sejenis binatang yang kita panggil dinasour telah wujud bertahun dahulu. Hal ini dibuktikan melalui ujian DNA daripada fosil-fosil yang telah ditemukan di serata dunia. 

Jadi, adakah dinosur wujud dahulu sebelum Nabi Adam diciptakan? Atau, adakah Nabi Adam juga wujud pada zaman dinosour? Mari ketahui beberapa pendapat popular mengenai perkara ini. 

.

KEPELBAGAIAN PENDAPAT

 1. dalam program Halaqah yang disiarkan oleh TV3, (TV MALAYSIA) Dr.Daniel telah menjawab persoalan makhluk pertama yang wujud di dunia seperti yang telah diutarakan oleh pihak moderator. 
 2. bukti saintifik kuat mengatakan bahawa dinosour wujud berjuta tahun dahulu dan telah pupus akibat serangan asteroid. Jadi besar kemungkinan dinosour adalah makhluk pertama yang diciptakan sebelum mereka pupus dan digantikan oleh manusia. 
 3. terdapat juga pendapat popular yang mengatakan jin adalah makhluk terawal yang mendiami bumi ini. 
 4. sementara itu, ada golongan berpendapat sebelum Adam, sudah wujudnya Adam. Maka tidak hairanlah malaikat sudah mengetahui akan perangai Bani Adam.
 5. Hamka berpendapat bahawa sebelum terciptanya Nabi Adam, sudah wujud makhluk lain yang berperangai seperti Nabi Adam. Maka tidak hairanlah malaikat sudah mengetahui akan perangai Nabi Adam. 
 6. dari segi sains, terdapat golongan yang mengatakan kewujudan manusia, terdapat makhluk lain yang berperangai seperti kita yang digelar AMH (ANATOMICALLY MODERN HUMAN) tetapi telah pupus sebelum wujudnya manusia. Sebelum AMH tadi terdapat juga pandangan kewujudan makhluk digelar Hominids yang mempunyai ciri-ciri seakan-akan manusia walaupun tidak sempurna.  
 7. Dalam Al-Quran Surah Al-Baqarah ayat ke-30:

              Dan (Ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; ''Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi\\\\\". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata: \\\\\"Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMU dan mensucikanMu?\\\\\". Tuhan berfirman: \\\\\"Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya\\\\\".

Dalam ayat ini, malaikat bertanya kepada Allah \\\\\"Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan)\\\\\"? Timbul persoalan disini bagaimana malaikat sudah mengetahui bani Adam akan menimbulkan kerosakan di muka bumi walhal mereka belum diciptakan lagi pada ketika itu? Allah tidak menolak persoalan ini sebaliknya hanya menjawab \\\\\"sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya\\\\\". 

WALLAHUALAM.....

Jadi, dengan maka itu untuk penjelasan lebih jelas, sama-sama kita bahaskan dari segi pandangan seorang Ustaz yang merupakan Lulusan Universiti Al-Azhar dalam bidang Tafsir iaitu bersama Habib Syed Nasir OMar Assagof yang akan mengupas berkaitan persoalan-persoalan serta teka-teki dari pandangan pelbagai sudut. Perbahasan PERCUMA ini mengambil masa hanya 1 jam 30 minit sahaja. 

.

PENDAFTARAN PERCUMA (tinggal 35/50 tempat duduk sahaja)

HUBUNGI : 6909 7311 / 8157 8385/ 8795 6970

Kredit sumber huraian dari Sumber Oleh Osman Affandi pada 21 Jun 2017. Ilustrasi poster dari sumber google dan poster hak milik Alfahmi Services. 

LIKE FACEBOOK PAGE DAN INSTAGRAM ALFAHMI SERVICES untuk mendapatkan program-program terkini. Details

Terma dan Syarat:

 1. Mestilah berusia 18 tahun ke atas. (tiada had umur untuk yang berusia).
 2. Wang pendaftaran anda tidak akan dikembalikan selepas proses pembayaran dilaksanakan. 
 3. Nota akan disediakan dan yuran pendaftaran hanya sekali seumur hidup.
 4. Diajarkan oleh Asatizah yang mempunyai ARS dan bertauliah.
 5. Lokasi - 10-15 minit berjalan kaki dari MRT Paya Lebar, perkhidmatan bas berhampiran, bersebelahan dengan Joo Chiat Complex, berdekatan dengan Alwadi restoran (Halal), terdapat ruangan untuk solat. 

Location

970 Geylang Road,Tristar Complex

970 Geylang Road,Tristar Complex, #02-03 Room 7, Singapore 423492

Organisers

Al Fahmy Services

Speakers

Habib Syed Nasir Omar Assagoff

CommentsOur platforms