Close
Menu
Member Login Membership Submit Information
26 Feb 2024 - 16 Syaaban 1445 Asar 16:33 Maghrib 19:21
26 Feb 2024 - 16 Syaaban 1445 | Subuh 5:58 | Syuruk 7:15 | Zuhur 13:19 | Asar 16:33 | Maghrib 19:21 | Ishak 20:30
Support Our Efforts
Sponsor us to continue building IslamicEvents
Views: 3214

KURSUS KEFAHAMAN (asas)/ PENGENDALIAN PENGURUSAN JENAZAH (2 hari:Sabtu dan Ahad)

[Event has ended]
Sat, 3 December 2016, 5 petang hingga 10 malam | Malay
Md Amir Ali bin Idris Ali, Raiha (Pengurus Jenazah)

kursus jenazah, kursus urus jenazah, kursus mandi mayat, kursus mandi jenazah, kursus fardhu kifayah

Fees: $80.00

Alhamdulillah,sudah bertahun-tahun pasangan pengurus jenazah ini menganjurkan kursus urusan jenazah secara sendirian atau mengajar di bawah anjuran persatuan/pengajian Islam seperti SimplyIslam, Darul Arqam Singapore, Islamic Events dan juga di masjid Assyakirin, Alkaff dan masjid Hasanah (dalam bahasa Inggeris dan Melayu). Tujuan kami untuk berkongsi ilmu yang ada, (berpengalaman lebih 10 tahun) dalam bidang pengurusan jenazah dengan masyarakat Islam Singapura tentang segala selok-belok mengurus jenazah dari saat mengenal tanda-tanda kematian hingga akhirnya di kebumikan. Para peserta akan di ajar tentang sistem sebenar dalam konteks Singapura hari ini seperti apa yang perlu di buat dan apa yang perlu di elakkan.Cerita-cerita sebenar juga akan dikongsi tanpa membongkar 'aib' seseorang untuk membantu kefahaman para peserta sewaktu kelas berlangsung.

Kursus akan di bimbing melalui kaedah 'POWER-POINT' serta panduan NOTA secara interaktif. Segala pendapat dan penerangan berpandukan Hadith dan Sunnah. kursus fardhu kifayah ini juga akan membimbing anda cara-cara mandi, kafan, solat dan pengebumian jenazah. Peserta tidak akan di uji tentang bacaan-bacaan doa, ini bermaksud kebolehan membaca ayat-ayat Qurran bukan lah satu keperluan kerana anda akan di bimbing sepenuhnya.

Tempat amat terhad kerana kami percaya kursus sebegini lebih selesa di pelajari dengan jumlah yang sederhana. Sesuai untuk muslimin dan muslimah 13 tahun ke atas. Kelas teori akan di gandingkan semua tetapi akan di pisahkan sewaktu praktikal mandi jenazah (simulasi). Sijil penyertaan juga akan di beri. SESIAPA SAJA BERHAK BELAJAR KURSUS INI KERANA APABILA ADA KEMATIAN DI KALANGAN ORANG TERSAYANG, ANDA LAH YANG BERHAK MENGURUSNYA.

Details

Daftar awal untuk elak kekecewaan melalui talipon/sms atau whatsapp atau PM di FB (Amir Ali Idris Ali atau Pengurusan Jenazah NUR). Sila beri butir-butir seperti nama penuh, alamat dan contact apabila membuat pendaftaran.

Hubungi Abg. Amir: 97624321 untuk keterangan lanjut
YURAN PENYERTAAN: $80.00 untuk dua hari termasuk nota, jamuan malam, sijil penyertaan. Cara-cara pendaftaran akan di maklumkan apabila yang berminat menghubungi talian di atas

DAFTAR AWAL UNTUK ELAK KEKECEWAAN.....

Location

Hasanah Mosque

492 Teban Gardens Road, Singapore 608878

Organisers

Pengurusan Jenazah NUR

Pengurusan Jenazah NUR telah ditubuhkan pada tahun 2009 oleh pengurus jenazah Haji Amir bersama ist...

Speakers

Md Amir Ali bin Idris Ali, Raiha (Pengurus Jenazah)

CommentsOur platforms