Close
Menu
Member Login Membership Submit Information
13 Apr 2024 - 4 Syawal 1445 Zuhur 13:07 Asar 16:19
13 Apr 2024 - 4 Syawal 1445 | Subuh 5:43 | Syuruk 7:01 | Zuhur 13:07 | Asar 16:19 | Maghrib 19:10 | Ishak 20:19
Support Our Efforts
Sponsor us to continue building IslamicEvents
Views: 1982

Ceramah: Keseimbangan Dalam Kehidupan

[Event has ended]
Sat, 27 February 2016, Selepas Isya' | Malay

Fees: Free

Mempelajari dan mendalami sesuatu ilmu memberikan kesederan bahawa keperluan di dunia dan di akhirat perlu diseimbangkan sepertimana gaya hidup sihat dapat dijaga dengan adanya keseimbangan.

Ekstrimism dalam pengamalan agama atau mengejar keduniaan semata-mata dapat membawa kepada kecelaruan dalam kehidupan.

Menerima perbezaan pandangan dalam urusan agama atau kehidupan dengan hati yang terbuka selagimana ia tidak menyalahi syarak kerana ia merupakan sunnah dalam kehidupan.

Kata-kata mutiara: “Barangsiapa yang menginginkan dunia maka hendaklah berilmu. Barangsiapa yang menginginkan akhirat, maka hendaklah dengan berilmu. Barangsiapa yang menginginkan kedua-duanya, maka hendaklah dengan berilmu.” (Imam Syafi'i & Imam Ali)

Dari Abdullah bin 'Amru bin 'Ash r.a., katanya Rasulullah s.a.w. bersabda kepadanya yang bermaksud: "Wahai Abdullah! Benarkah khabar orang kepada ku, bahawa engkau puasa sepanjang siang dan bangun untuk solat sepanjang malam?" Jawab ku, "Benar, ya, Rasulullah!" Sabda Nabi s.a.w., "Janganlah engkau lakukan lagi. Puasalah sehari dan berbukalah sehari. Bangunlah dan tidurlah! Sesungguhnya tubuhmu mempunyai hak atasmu; matamu mempunyai hak atasmu; isteri mu mempunyai hak atasmu; dan tamumu mempunyai hak atasmu. Dan sesungguhnya cukuplah kiranya jika engkau puasa tiap-tiap bulan tiga hari. Maka untuk setiap kebaikanmu akan dibalas sepuluh kali lipat. Sesungguhnya yang demikian itu sama dengan puasa sepanjang masa." Kerana aku minta diperbanyak, maka diperbanyak untukku. Aku berkata, "Ya, Rasulullah! Sesungguhnya aku sanggup." Jawab Nabi s.a.w., "Puasalah seperti puasa Nabi Dawud a.s. dan jangan engkau lebihi dari itu." Tanya ku, "Bagaimana puasa Nabi Dawud a.s.?" Sabda beliau, "Seperdua masa." Setelah masa tuanya, Ahdullah berkata, "Wahai kiranya saya terima kelonggaran dari Nabi s.a.w."

Location

Al-Muttaqin Mosque

5140 Ang Mo Kio Central Ave 6, Singapore 569844

CommentsOur platforms