Close
Menu
LoginRegister Submit Information
21 Jan 2020 - 25 JamadulAwal 1441 Asar 16:40 Maghrib 19:18
21 Jan 2020 - 25 JamadulAwal 1441 | Subuh 5:53 | Syuruk 7:15 | Zuhur 13:18 | Asar 16:40 | Maghrib 19:18 | Ishak 20:31
Support Our Efforts
Sponsor us to continue building IslamicEvents
Views: 3015
RSVP your attendence
Login to RSVP

LIVE STREAMING: Mengapa Kita Wajib Berpuasa?

[Event has ended]
Wed, 21 July 2010, 9pm to 10.30pm | Malay
IslamicEvents.SG Training Room

lectures, live

Puasa Kita untuk Siapa?
Apakah faedah kita berpuasa?
Rahsia puasa?
Dan Rahsia-Rahsia lain..

Disampaikan oleh: Ustaz Mohamad Hasbi bin Hassan ( Presiden Pergas )

Profil Ustaz Mohamad Hasbi bin Hassan

Diantara salah satu daripada tokoh ulama di Singapura adalah Tuan guru kami, as-Shaykh Al- Fadhil Ustaz Mohammad Hasbi bin Hassan. Beliau adalah seorang tokoh ulama yang disegani dan dihormati oleh semua lapisan masyarakat. Beliau banyak berjasa bagi kegiatan dakwah Islamiah di Singapura dengan memikul pelbagai tugasan, mengorbankan masa dan harta. Malah kesemua ahli keluarganya, terutama ibubapa dan adik-beradik beliau turut mendokong peranan tuan guru demi untuk masyarakat Islam di Singapura khususnya.

Mendapat pendidikan awal di salah sebuah sekolah Inggeris di Singapura. Kemudian melanjutkan pengajian agamanya di Madrasah Al-Junied Al Islamiah sehingga tamat pada tahun 1977. Selepas menamatkan pengajian di madrasah tersebut, beliau menyambung pengajiannya di Universiti Al-Azhar pada tahun 1978 sehingga dengan izin Allah s.w.t beliau mendapat ijazah pertamanya (B.A.) dari Kuliah Usuluddin bahagian Aqidah dan Falsafah, di universiti tersebut pada tahun 1982. Pada tahun yang sama juga beliau meneruskan pengajian beliau di bidang yang sama di peringkat sarjana (M.A.) di universiti yang sama dan juga di Universiti Kahirah, Mesir. Namun beliau tidak dapat meneruskan pengajian beliau di peringkat tersebut, di dua buah universiti itu.

Beliau pulang ke Singapura pada akhir tahun 1985 dan berkhidmat di Madrasah Al-Junied selaku guru dan kemudian selaku Naib Mudir hingga tahun 1996. Pada tahun 1997 dengan izin Allah s.w.t beliau berpeluang meneruskan pengajian di peringkat sarjana (M.A.) di Universiti Kebangsaan Malaysia. Alhamdulillah beliau berjaya dan dikurniakan ijazah sarjana (M.A.) di bidang Usuluddin dan Falsafah dari universiti tersebut pada tahun 2004.

Dengan kehendak Allah s.w.t., beliau telah berkhidmat dengan PERGAS sejak tahun 1986 selaku Setiausaha Kehormat, Penolong Setiausaha Kehormat, Naib Presiden dan Presiden sehingga kini. Dengan kehendak Allah s.w.t. juga beliau telah berkhidmat sebagai Anggota Tertinggi Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS) dari tahun 1993 hingga 1997, juga sebagai anggota penuh dan anggota bersekutu Jawatankuasa Fatwa Singapura dari tahun 1993 hingga kini. Beliau turut memberikan sumbangan selaku Anggota Teras dalam pembentukan Kumpulan Pemulihan Agama atau lebih dikenali sebagai RRG (Religious Rehabilitation Group). Beliau juga adalah Naib Pengerusi Lembaga Pengiktirafan Asatizah atau ARB (Asatizah Recognition Board). Pada bulan April tahun 2006 beliau diminta untuk menerajui Madrasah Aljunied Al-Islamiah dan beliau telah berkhidmat sebagai mudirnya hinggalah tamat kontrak pada Feb 2008. Beliau juga dilantik sebagai wakil Khalifah Tariqah Ahmadiah Singapura pada tahun 2004 oleh Tuan Shaykh Ahmad Idris bin Muhammad al-Hassan (seorang cicit kepada Pengasas Tariqah Ahmadiah Idrisiah) yang kini menetap di Sudan.

Details

Ceramah & Sesi soal jawab di Internet.

Rabu 21 Julai / 9 Syaaban 1431H
9 malam hingga 10.30malam

Siaran langsung ( LIVE STREAMING ) di lelaman www.islamicevents.sg/live

Location

IslamicEvents.SG Training Room

IslamicEvents.SG Training Room 67 Ubi Road 1 #10-14 Oxley Bizhub Singapore 408730

Organisers

PERGAS

PERGAS is a Non-Governmental Organization (NGO) that envisions 'Religious Leadership that is Credibl...

IslamicEvents.SG

IslamicEvents.SG aims to be a one-stop community portal which is dedicated to providing detailed inf...

CommentsOur platforms